facebook

“Свято восьми свічок”: Що варто знати про традиції святкування Хануки

У 2020 році Хануку святкуватимуть з 10 по 18 грудня.
Ханука – іудейське свято чуда, перемоги у війні між святістю і нечистотою. У перекладі з івриту слово “ханука” означає “відданість”. Її ще називають “святом восьми свічок” або “святом вогнів”. Це одне з головних іудейських свят, його символ – світильник ханукія із запаленими вісьмома свічками.

Розповідаємо детальніше про історію та традиції святкування Хануки.


Встановлення свята та визначення дати святкування

Історія Хануки починається з тих часів, коли Іудея перебувала під владою греків. У 175-164 роках до н.е. цією землею правив цар Антіох IV Епіфан, він забороняв євреям вивчати Тору, дотримуватися іудейських традицій, до того ж розорив їхні храми. Тоді народ підняв повстання, що тривало три роки. Євреї здобули перемогу і скинули Антіоха, але під час протистояння їхні святині були спаплюжені.

Після перемоги євреї піднялися на Храмову гору, щоб очистити і освятити спаплюжений Єрусалимський Храм. Для очищення храму потрібно було ритуальне масло, запасів якого ставало лише на один день. Однак сталося “Ханукальне диво” – запалена в храмі лампа горіла цілих 8 днів, і цього вистачило, щоб повністю освятити храм.

Саме в пам’ять про подію люди в ці дні запалюють лампу з вісьмома свічками, дякуючи Богу за підтримку і чудо.
Дата цього свята визначається єврейським місячним церковним календарем. Хануку святкують вісім днів, починаючи з 25 числа місяця кіслева, який відповідає нашому листопаду-грудню.

У 2020 році Хануку відзначають з 10 по 18 грудня. Святкування триває всі вісім днів.

Як традиційно святкують Хануку

На честь цього чуда щороку в єврейських домівках запалюють ханукальні світильники (ханукію). Ставлять їх на найвидніших місцях, щоб усі бачили й пам’ятали про диво.

Порядок запалювання наступний: в перший день запалюється одна свічка, в другій – дві, і так далі до восьми (запалювати їх треба починаючи з дальньої від дверей свічки). Ще одна свічка, звана шамаш (“служка”), призначена для запалювання інших свічок і запалюється в усі дні свята перед основними свічками. Загальна кількість свічок, які використовуються на Хануку, – 44.

Читайте також:  ПЦУ розповіла про «давню українську традицію» на Водохреща

Запалені на початку вечора, незадовго до заходу сонця, свічки повинні горіти не менше 30 хвилин після настання темряви. У п’ятницю їх запалюють раніше суботніх. Не можна використовувати світло ханукальних свічок для роботи, читання тощо.

У Хануку прийнято давати дітям трохи грошей, щоб привчити їх до збору грошей для бідних. Частину їх діти можуть витратити на солодощі.

Традиційно у свято Хануки вживають солодкі пончики, заповнені варенням і посипані цукровою пудрою, та картопляні оладки (латкес). Обидві ці страви обсмажуються у фритюрі (в маслі), що знову нагадує про олію, яка чудесним чином протрималася кілька днів у храмовій лампі. Вживають також сирні страви, такі як сирники, млинці з сиром та сирні булочки. Обов’язкова умова – всі страви повинні готуватися з додаванням олії.

Оскільки Ханука зазвичай проходить незадовго до католицького Різдва, існує звичай дарувати одне одному невеликі подарунки в цей час. Іноді сім’я грає в спеціальну ханукальну дзиґу, що на їдиш зветься дрейдел.

“Дрейдел” або різдвяна дзиґа відображає головну ідею Хануки — пам’ять про диво.

Заборони свята

У Хануку немає суворих заборон щодо роботи чи поведінки. Однак варто зазначити, що жінкам не можна працювати в пам’ять про те диво, яке сталося багато століть тому. В ході повстань євреї не тільки скинули панування сирійських греків, а й врятували жінок від жорстоких знущань.

А після завершення свята не можна викидати масло і ґноти — їх потрібно спалити.

І в Хануку заборонено постувати, тож можна сміливо ласувати смаколиками.

Джерело.



Категорії: