facebook

Які овочі корисно їсти взимку

Щодня варто споживати до 500 грамів.

Я впевнена, що всі знають про важливість овочів. Вони неодмінно мають бути на нашому столі цілий рік. І якщо влітку їх більш ніж достатньо, то де брати взимку? Якими овочами урізноманітнити своє зимове харчування? Такі питання часто задають мені на консультаціях. Деякі обмежуються квашеними, консервованими та заготовленими на початку осені овочами.


Звичайно, їсти тільки їх всю зиму – це нудно і швидко набридає. Тому хочу поділитися з вами тим, які овочі я використовую і рекомендую для зимового харчування.

Крім перерахованих – капусти, моркви, буряка, я раджу використовувати коренеплоди – селеру, пастернак, топінамбур. І, звичайно ж, ріпчасту цибулю. Це ті овочі, які доступні всю зиму. Вони добре зберігаються, їх завжди можна знайти на полицях магазинів.

Рекомендую включати в раціон заморожені овочі – цвітну і брюссельську капусту, броколі, капусту романеску, баклажани, кабачки, цибулю порей, помідори та перець. Додам сюди й молоду стручкову квасолю або, як її ще називають – спаржеву. І хоча вона відноситься до бобових, за кількістю білка, жирів і харчових волокон її можна віднести до овочевої групи продуктів.

Кількість страв, яку можна приготувати з цих овочів дуже велика. Я, наприклад, люблю овочеві роли з суміші капуст, цибулі та сиру, омлет з броколі та горошком, пироги в тонкому бездріжджовому тісті з різними варіантами начинок з овочів, густі супи-пюре, тощо. Причому ці овочі добре поєднуються з птицею, м’ясом, рибою, яйцями, сиром. А щоб зберегти харчову цінність, їх краще спочатку приготувати на пару.

Раджу використовувати квашені овочі. Саме квашені, а не мариновані. Користь їх давно відома. Але квашеннями не варто захоплюватися. Вони містять багато солі, тому можуть затримувати воду, викликати набряклість і спрагу. Їх краще вживати в невеликій кількості та не на ніч.

Раджу використовувати квашені овочі

У цю групу я б віднесла також морську капусту. Крім маринованої, вона буває в продажу в відварному або сухому вигляді. Для тих, хто не дуже любить морську капусту, але розуміє корисність, пропоную додавати її у звичні страви, наприклад, вінегрет. Тільки спочатку дрібно нарізайте.

Можна використовувати й консервацію, наприклад, кабачкову ікру або консервовані овочеві салати. Є рецепти їх приготування з невеликою кількістю жиру і без оцту. Так, вітамінів в них замало, але зате є харчові волокна.

Читайте також:  Похолодання та опади: синоптики обіцяють дощі із мокрим снігом і нічні морози

Не будемо забувати про гриби: свіжі, сушені або заморожені. За своїм складом вони ближчі до овочів. У деяких з них більше білка в порівнянні з овочами. Гриби містять масу мінералів, які завжди потрібні нашому організму. Додавання їх до овочевої страви або каш поліпшить смак останніх і урізноманітнить зимовий раціон. Але це важка для травлення їжа, тому у великих кількостях їх краще не вживати. І не забувайте про протипоказання. Кому не можна, той не їсть.

Так, ще є гарбуз. На мій погляд, дивно називати його ягодою, але, з усім тим, дуже корисний продукт. З нього можна готувати не тільки гарбузову кашу і солодкі десерти, але і додавати в овочеві страви.

Зокрема хочу звернути увагу на різне проросле насіння. Будь-яке проросле насіння містить в собі масу корисних мінералів, вітамінів, біологічно активних речовин. Захоплюватися ними не бажано, але трохи додавати в різні страви корисно.

Часто запитують, як ставитися до свіжих овочів взимку? Адже на полицях магазинів є помідори, огірки, перець, листя салату, зелень. Багато з них вирощують в теплицях, якісь привозять з країн, де їх врожай три рази на рік. Невелику кількість свіжих овочів можна додавати в зимовий раціон. Головне, бути впевненими в їх якості. Не в сезон вони можуть містити багато нітратів. Я вважаю, що це більше літні овочі й вони корисніші в період їх дозрівання на відкритому ґрунті.

Рекомендую в овочеві страви, там, де це доречно, додавати насіння, горіхи, авокадо, маслини, часник, імбир, спеції.

Також рекомендую в овочеві страви, там, де це доречно, додавати насіння, горіхи, авокадо, маслини, часник, імбир, спеції. Вони поліпшують смак страв й надають їм більшої користі.

Пам’ятайте, щоб добре себе почувати та бути струнким, необхідно щодня з’їдати близько 500 г овочів. Звучить для деяких загрозливо. І, здається, виконати це непросто. А якщо я напишу – в день потрібно з’їсти дві овочеві страви по 200-250 г. Згадайте, як виглядає 200 г вінегрету на тарілці? Точно не величезна порція. Таку кількість овочів реально з’їсти протягом дня.

Джерело.



Категорії: