facebook

“Подарунок” з ОРДЛО: вкрадена українська ікона викликала міжнародний скандал

Глава МЗС РФ Сергій Лавров отримав у подарунок власність України, вивезену з окупованих територій.

Під час візиту в Боснію та Герцеговину глави МЗС Росії Сергія Лаврова лідер боснійських сербів Мілорад Додік подарував йому старовинну українську ікону з окупованого Луганська.


Як повідомляє в своєму сюжеті телеканал “Україна 24”, подія спровокувала міжнародний скандал, а прокуратура в Боснії та Герцеговині відкрила кримінальну справу. З’ясувалося, що ікона була музейним експонатом. На ній видно воскову печатку з написом “пам’ятка належить УРСР”.

“Ми з’ясували, що це є печатка одеської краєвої комісії по охороні пам’яток матеріальної культури та природи, яка була створена при Одеському історико-археологічному музеї в 1926 році. Тобто ми говоримо про північно-західне Причорномор’я. Тобто факт наявності цієї кругової печатки комісії вказує на те, що ікона є власністю держави Україна”, – повідомила заступниця міністра культури України Світлана Фоменко.

Релігієзнавці кажуть, що робити висновки щодо цінності ікони з фото складно, проте однозначно вона українська.

“Там написано, що це наркомат освіти Української радянської соціалістичної республіки. Іншими словами, коли дарували цю ікону, то це якби дарували книгу, в якій написано “вкрадено з книгозбірні”. Це вкрадено у держави Україна”, – пояснив релігієзнавець, доктор філософських наук Віктор Єленський.

Боснійські видання наводять слова Мілорада Додіка про те, що ікону знайшли в Луганську. Тобто, фактично, ікону вивезено з окупованих територій. На це вже відреагували в українському МЗС.

“Наше посольство звернулося з офіційною нотою до міністерства закордонних справ Боснії І Герцоговини пояснити, що це за ікона, як вона потрапила на територію Боснії і Герцоговини і які обставини спонукали її подарувати російському міністру. І зараз ми чекаємо від них відповіді”, – сказав речник МЗС України Олег Ніколенко.

Читайте також:  Єрмак розповів, чи планує Зеленський балотуватися на другий термін

На скандал з іконою відреагувало й українське духовенство.

“Ікона є культурним та національним надбанням держави України. Цим мають займатися держоргани – ідентифікувати її та повернути до України. А те, що це був політичний жест – це очевидно”, – заявив представник ПЦУ Олександр Драбинко.

Шоковані подарунком лідера боснійських сербів і в самій країні. Ситуацію прокоментував лідер боснійських хорватів Желько Кошміч, який напередодні відмовився зустрічатись із Лавровим.

“Якщо це правда, що це ікона з України і була привезена до Баня-Луки під час конфлікту в Україні, якщо її вкрали, то якщо ми хочемо мати державу – хтось повинен потрапити до в’язниці… Це крадіжка, міжнародний скандал, це те, що переслідується в будь-якій нормальній країні”, – наголосив Кошміч.

Очільниця МЗС Боснії та Герцоговини Бісера Турковіч вимагає від президії країни надати усю інформацію про ікону максимально швидко.

“Наш вищий державний діяч, тобто голова президії, бере участь у цьому. Нормальна послідовність речей полягає в тому, щоб запитати, як це сталося. У нас є компетентні установи, прокуратура Боснії і Герцоговини, яка має серйозні підстави для перевірки того, як українська ікона опинилася тут… Це було б нормально, щоб була дуже термінова реакція, оскільки це дуже серйозне розслідування, не кажучи вже про звинувачення”, – зазначила Турковіч.

Прокуратура країни вже відкрила кримінальну справу і буде вивчати обставини, як святиня з Луганська потрапила на Балкани.

Джерело.



Категорії: