facebook

Покровителька вагітних та матерів: Що варто знати про День святої Анни

У молитвах до святої Анни просять про зцілення від безпліддя та допомоги в важких пологах.

22 грудня щорічно вірянами східного обряду відзначається День святої Анни. Це свято пов’язане з непорочним зачаттям Анною дочки Марії, яка стала Матір’ю Ісуса Христа.


Розповідаємо детальніше про історію, традиції свята та заборони в цей день.

Що відомо про Анну

Достовірних відомостей про життя святої Анни немає. Точно невідомо, яким було справжнє ім’я матері Діви Марії. Свята Анна не згадується Біблії.

За переказами, Анна та її чоловік Іоаким жили в Назареті. Вона відзначалася побожністю і милосердям до бідних, у неї довго не було дітей, що у стародавніх євреїв вважалося ганьбою і покаранням за гріхи.

Разом зі своїм чоловіком Іоакимом Анна молила Бога про народження дитини. У Протоєвангелії йдеться про те, що одного разу їй з’явився ангел Господень, який приніс радісну звістку від Бога: її молитву почуто. Архангел Гавриїл сказав, що завдяки їх дочці Марії буде врятовано увесь світ.

Щаслива Анна відразу поспішила до Єрусалима, щоб висловити Богу сердечну подяку. Там вона зустрілася зі своїм чоловіком, який також отримав звістку від Божого ангела.

Через 9 місяців у літнього подружжя народилася дочка, яку назвали Марією, як вказав в пророцтві янгол. У три роки дівчинку ввели до храму, Іоаким помер через кілька років після цієї події, а Анна провела ще два роки в храмі з дочкою і померла в 79 років.
Традиції святкування

Свята Анна вважається покровителькою жінок, матерів, вагітних. Традиційно цього дня жінки ходять в церкву та молилися перед іконами Божої Матері “Несподівана Радість” і праведним Богоотцам Іоакиму і Анні: У святих просять про:

– зцілення від різних недуг (найчастіше від безпліддя)
– дітей,
– дарування дітей,
– благополучну вагітність та пологи,
– зцілення від безпліддя,
– сім’ю.

Читайте також:  Розпочався Різдвяний піст 2019: що потрібно знати

Також дівчата 22 грудня зазвичай влаштовували дівич-вечори, щоб узгодити, як святкувати різдвяні свята, і виготовити різні новорічні прикраси.

Починаючи з Анни Зимової господині приступали до підготовки до свят, прибирали в домі та заготовляли продукти до Різдва.

Що заборонено робити цього дня

Свята Анна є заступницею і помічницею в багатьох жіночих справах, і тому вважається, що не можна в цей день займатися рукоділлям та домашніми справами.

На Анни жінкам заборонено:

– шити, в’язати, вишивати;
– займатися важкою роботою;
– прибирати, прати.

У народі вважалося, що все, що майбутня мати робила протягом цієї доби, відіб’ється на її дитині. Якщо вона почне роздмухувати вогонь в печі, то залишить на тільці немовляти червону мітку, а якщо почне шити і у неї заплутаються нитки – дитина буде оповита пуповиною.

Прикмети на святої Анни

Наші предки вірили, що з Анниного дня починалася найсуворіша зима. 22 грудня ще називали Анною Темною, адже це день зимового сонцестояння з найдовшою ніччю в році.

Приказка “Анна зиму зрушила” означає, що скоро почнуться люті морози і зима повністю вступить у свої права, тому “з Анни сідали в сани”.

За погодою в День Анни визначають, яким буде останній день року. Якщо 22 грудня світить яскраве сонце, значить 31 числа буде морозно і ясно. Похмурий день означає, що в переддень Нового року варто чекати відлиги.

Багато прикмет на свято святої Анни пов’язані з урожаєм і бджільництвом. Снігопад в Аннин день – до поганого врожаю пшениці, а ось якщо до 22 грудня сніговий покрив на землі невеликий – наступне літо буде дуже врожайним.

У бджолярів існував звичай в День Анни перевіряти вулики з молитвою, щоб в наступному році бджоли добре роїлися.

Джерело.



Категорії: