facebook

Як не “купити кота в мішку”. Правила перевірки інтернет-магазинів

У зв’язку з тим, що людям зручніше користуватися онлайн-системами розрахунків за послуги та товари, збільшилася кількість покупок в інтернет-магазинах. Проте в мережі зростає і кількість шахраїв.

Як не потрапити до них на гачок та не придбати кота в мішку, в ефірі Українського радіо розповів фахівець компанії YouControl Михайло Кольцов.


За словами експерта не обов’язково орієнтуватися на великих постачальників, тому що багато крафтових виробників існують в малій формі. Хтось використовує комунікаційну платформу Instagram, хтось Facebook для того, щоб продати прикраси чи інші товари, створені власноруч.

Як перевірити інтернет-магазин
Перевірити велику платформу досить нескладно. Достатньо поглянути на їх назву та ЄДРПО. Маючи цю інформацію, можна дізнатися, скільки компанія існує на ринку, чи є в неї судові позови, яка в неї історія та чи мала вона конфлікти з користувачами.

Невеликі платформи перевірити складніше, адже потрібно звертати увагу на супутні фактори.

“Один із показових факторів, чи є на сторінці інтернет-магазину умови повернення, тому що іноді буває, що магазин називається одним чином, і ви думаєте, що так називається компанія, але, насправді, магазин може мати одну назву, а компанія, яка за ним стоїть, іншу. Саме в доставці та повернені можна побачити справжню назву компанії та поглянути, з ким ви маєте справу”, – розповів Кольцов.

Серед іншої інформації, на яку потрібно звернути увагу:

– контакти;

– сторінка про компанію;

– місце розташування цієї компанії.

“Ще одна з цікавих ознак – це зворотній зв’язок. Надійні платформи завжди намагаються підтримувати зв’язок зі своїми покупцями. Вони використовують соціальні мережі та підтримку на самому сайті. Якщо ви бачите, що в невеличкого інтернет-магазину дуже хороша підтримка, він відгукується на ваші товари, дає консультацію, вказує на важливі умови, то це може бути малий підприємець, але надійний постачальник”, – каже експерт.

Читайте також:  Ніхто не буде забутий! Зеленський підписав терміновий указ. СБУ перевірить

Втім, навіть за такої комунікації потрібно бути обережними з передоплатою. За можливості, не платити завчасно, а робити післяплату при отриманні. В такому разі ви матимете можливість перевірити товар на пошті чи у кур’єра, а також відмовитися від нього, якщо він не відповідає вашим критеріям якості.

Ситуативні інтернет-магазини
Варто пам’ятати, що є інтернет-магазини з історією, а є ті, що виникають ситуативно. До останніх також потрібно ставитися з обережністю.

Ознаки ситуативних інтернет-магазинів:

– поганий дизайн;

– стокові або вкрадені фотографії для демонстрації товарів;

– дуже складний товар (наприклад, технологічні пристрої);

– занадто приваблива ціна, яка є не співмірною з самим товаром;

– надто спеціалізований товар або дуже широкий вибір.

Чи можна довіряти відгукам
“Фальшивий відгук ви завжди побачите. Якщо ці відгуки абсолютно повністю улесливі, або там всього один-два відгуки, то, швидше за все, вони штучні. Справжні відгуки даються вже на сторінках соціальних мереж, там і можна подивитися, що було сказано, – це перший момент. Другий момент – хороші відгуки завжди різноманітні”, – каже експерт.

Достатньо також подивитися на імена тих, хто дає відгуки. Якщо вони набрані виключно латиницею, а на зображеннях стокові фотографії, – це ознаки, що їм не можна довіряти.

Ще більше правил для інтернет-купівлі можна знайти в аналітичному матеріалі YouControl. Якщо ж уникнути розчарування не вдалося, то варто звернутися зі скаргою до Держспоживслужби.

Джерело.



Категорії: