facebook

“Не треба робити драму”: в “Слугу народу” висловилися про мовний закон

Галина Янченко вважає, що примус в “мовному питанні” неприйнятний.

16 січня 2021 року набирає чинності закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, яким, зокрема, в сфері обслуговування передбачені штрафи за недотримання мовного заонодательства. Депутат з фракції “Слуга народу” Галина Янченко вважає, що тиск і примус в цьому питанні неприпустимі.


Таку думку вона висловила в ефірі каналу “Україна 24”.

“Моє глибоке переконання, що мовне питання надумане. Я ніколи не бачила, де б я не була, на заході чи сході, щоб хтось із держслужбовців або тим більше продавців в магазинах змушував когось переходити на іншу мову”, – сказала нардеп.
Янченко зазначила, що “мовне питання” розкручується завдяки ЗМІ.

“Були гучні історії, їх розкручували на телебаченні, як драматичний серіал. Але що ми бачимо? Люди абсолютно нормально спілкуються між собою. Я можу звернутися до продавця українською, якщо йому зручніше відповісти російською, ніхто ні на кого не нападає”, – сказала вона.
Янченнко вважає, що Україна і так поступово переходить на державну мову в особистій сфері спілкування, і примус для цього не потрібний.

Так чи інакше, але те, що Україна буде ставати все більш україномовною, це природний процес, неминучий. І навіть за останніми соціологічними опитуваннями вдвічі більше українців вдома спілкуються українською, а не російською. Я сама з російськомовної родини. Що я зрозуміла, коли свідомо перейшла на українську в 11-му класі? Це може бути тільки власний вибір громадянина, якщо на нього тиснуть, карають, він ніколи не сприйме цю політику. Не потрібно створювати драму там, де її немає”, – сказала Янченко.

Читайте також:  Холостячка Мішина заговорила про непрості стосунки

Відзначимо, що депутати з “Слуги народу” зареєстрували в парламенті законопроект №4528 про скасування штрафів за недотримання мовного законодавства.

Джерело.



Категорії: