facebook

Вчені б’ють на сполох: популярний новорічний атрибут може бути смертельно небезпечним

Блискітки на новорічних прикрасах або в косметиці зовсім не виглядають небезпечними. Але їх вплив на навколишнє середовище спонукало деяких учених закликати до їх повної заборони. Наприклад, такої думки дотримується доктор Тріша Фарреллі (Trisia Farrelly), екологічний антрополог з Університету Мессі (Massey University, Нова Зеландія).

Велика частина блискіток зроблена з алюмінію та поліетилену. Доктор Фарреллі провела дослідження того, як саме хімічні речовини, що виділяються при руйнуванні поліетилену, порушують гормональний баланс в організмах живих істот, у тому числі і людей, пише Народна Правда з посиланням на medportal.
Виявилося, що ці речовини пов’язані з виникненням онкологічних і неврологічних захворювань.


Багато морських тварин можуть вживати в їжу ці шматочки пластику, приймаючи їх за планктон. І це часто має для них фатальні наслідки. Ці ж мікрочастинки пластику можуть виявитися всередині людського організму, коли люди вживають в їжу морепродукти. Наприклад, в дослідженні Університету Плімута, проведеному професором Річардом Томпсоном (Richard Thompson), повідомлялося, що пластик був виявлений всередині кожної третьої риби, спійманої в водах Великобританії. За деякими оцінками, кількість мікрочастинок пластика в світовому океані становить 51 трильйон фрагментів.
Департамент навколишнього середовища, продовольства і сільського господарства Нової Зеландії планує з 2018 року заборонити всі засоби особистої гігієни та косметичні засоби, що містять подібні блискітки. Місцеві виробники з огляду на нові дані, замінять пластикові та алюмінієві “гліттери” на біорозкладні, безпечні для навколишнього середовища, тварин і людини.

Читайте також:  Путін почав вигадувати новий тип військового: експерт розповів деталі

Доктор Фарреллі вважає, що позбавлення косметичної промисловості від блискіток, “гліттерів” та інших пластикових частинок не викликає особливих проблем, але ці зміни повинні відбуватися “зверху вниз”, тобто стати політикою керівництва компанії.
“Виробники повинні зрозуміти відповідальність і використовувати в складі своєї продукції тільки нетоксичні і безпечні речовини і компоненти. Я думаю, що все блискітки і “гліттери”, які складаються з мікрочастинок пластика, повинні бути заборонені”, – резюмувала доктор Фарреллі.

Джерело.



Категорії: