facebook

“Не клубніка, а полуниця, не вилка, а виделка”: маленька дівчинка зі Львова дає мовні поради в Instagram(ВІДЕО)

“Не клубніка, а полуниця, не носки, а шкарпетки” – це ненав’язливі поради, як правильного говорити, від чотирирічної львів’янки Христини Малини. Таке у дівчинки псевдо в Instagram, куди мама викладає короткі відео, де доня виправляє помилки, які чує на вулиці, від знайомих чи друзів.

Про це пише “Цинічний Львів” з посиланням на ТСН.


Христині щойно виповнилось чотири роки. Вона любить маму і малину, а ще дає мовні поради у соцмережі. Поки що підписників у Христини Малини не багато, але вона цим геть не переймається.

“Скажіть бабусі, дідусеві, мамі і татові, що це називається виделка, а не вилка”, – каже дівчинка у своєму відео.

Дівчинка дуже рано почала говорити і помічати, що вдома вона чує одне, а на вулиці чи у садку дещо інше.

“Їй було близько 2,5 років. Вона мене запитує: “Чому ми говоримо привіт, нам відповідають прівєт”. Такого почало назбируватися”, – розказує мама дівчинки Леся Дуда.

Читайте також:  Європа вже не може без українців: все більше вакансій у Польщі, Чехії та Німеччині

Чуття мови у дитини розвинулося передусім завдяки книжкам, певні батьки. Вони їй багато читають, а донька може слухати годинами. Майстер-класами у соцмережі Христя з мамою не обмежилися: хочуть пропагувати правильне мовлення для ширшої аудиторії. Якщо вдасться зібрати початкову суму, то вже влітку з’явиться великий проєкт.

“Це програма для дітей, для їхніх батьків, для бабусів і дідусів, для нянь і вихователів. Для тих, хто в силу різний обставин, мають різний мовний досвід. Ми можемо дитину навчити казати “виделка”, а не “вилка”. Але якщо п’ять дорослих навколо скажуть “вилка”, то дитина розуміє: дорослий це авторитет. Тому наша програма ще покликана для того, щоб виробити в дитини мовну стійкість”, – каже мама дівчинка.

Джерело.



Категорії: