facebook

Епідуральна анестезія порушує природний процес пологів – доула

Повальне проведення епідуральної анестезії породіллям некорисне і не показане. Для цього має бути не бажання жінки, а вагомі медичні показання – каже доула Інга Родіна. Про ризики епідуральної анестезії вона розповіла журналу “Країна”.

“Як медик за освітою я розумію, що епідуральна анестезія має свої показання. Є ряд акушерських ситуацій, при яких вона просто повинна бути. Зокрема це такий важкий стан як прееклампсія. Це ситуація, яка розвивається у вагітних часом прямо в процесі пологів: дуже високий артеріальний тиск, порушена діяльність нирок. Цей стан небезпечний як для жінки, так і для малюка. Але якщо ця ситуація розвивається в процесі пологів і є можливість підключити епідуральну анестезію, то одним з її ефектів є зниження високого артеріального тиску. Зниження болю зніме спазм, і скоріш за все жінка зможе народити малюка через природні родові шляхи. Якщо прееклампсія розвивається до пологів і родові шляхи не готові, то скоріш за все це буде екстренний кесарів розтин. Епідуральна енестезія для знеболення пологів використовується порівняно недавно -кілька десятків років.


В ході пологів шийка матки має розкритися на 10 сантиметрів. Постановка епідуральної анестезії можлива при розкритті мінімум 3-4 см, інакше ця анестезія може повністю зупинити родову діяльність. Ми дочекалися необхідного розкриття, поставили їй анестезію. Буквально тільки анестезист закінчив свою роботу, припинився біль, вона сидить ридає: “Я не змогла, я не справилася. Я хотіла без анестезії. Ти мене підвела, не наполягла”.

Читайте також:  Мило або дезінфектор проти вірусів: лікарі дали остаточну відповідь

Коли я народжувала свою першу дитину навіть такого терміну, як епідуральна анестезія я не знала. Ми не чекали цієї анестезії. Ми давали раду своїм пологам самі. У нас не було іншого шляху.

Мені іноді намагаються суперечити: “При стоматології анестезію роблять, а при пологах – чому ні?”. І при стоматології я знаю купу історій, як через анестезію запалився якийсь м’яз і перекосило обличчя. Але якщо у стоматології ціна питання – зуб, то в пологах ціна питання – здоров’я мами і малюка. Порівнювати ці речі нерозумно.

Епідуральна анестезія дуже сильно порушує природний процес пологів. У мене є маса клієнтів, які прекрасно народили самі і дивуються, навіщо жінки взагалі анестезію просять.

Але коли пологи виходять за рамки норми, тоді ця медична маніпуляція рятує дуже багато ситуацій. Я сама пережила епідуральну анестезію у других пологах, причому зовсім випадково. Під час моїх другий пологів лікарів робили анестезію і навіть готували мене до кесаревого. Але завдяки анестезії нарешті розслабилася моя шийка матки, і мій крупний син вискочив назовні. Завдяки анестезії пологи закінчилися пологами, а не операцією.

Тож я не скажу, що епідуральна анестезія – зло. Але вводити її в протокол в обов’язковому порядку не варто”.

Джерело.



Категорії: