facebook

Спілка журналістів відреагувала на заборону трьох телеканалів: це наступ на свободу слова

Указ Президента України Володимира Зеленського про введення санкцій проти телеканалів “ZIK”, “NEWSONE” та “112” є надзвичайною ситуацією для держави. Національна спілка журналістів України негайно проінформує міжнародні інституції про кричущі дії влади, направлені на боротьбу зі свободою слова в Україні. Про це на власній сторінці в Facebook заявив заслужений журналіст України, голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко, інформує УНН.

“Позасудова раптова заборона діяльності трьох українських телеканалів — це надзвичайна ситуація. Українські журналісти, медіаменеджери та власники ЗМІ мають право на свободу слова та на професію. І несуть за свою діяльність відповідальність. Але відповідальність в рамках Закону! Позбавлення БЕЗ СУДУ багатомільйонної аудиторії доступу до українських ЗМІ, заборона сотням журналістам та медійникам права на професію — це наступ на свободу слова”, – заявив Томіленко.


За його словами, політична належність українських власників зареєстрованих в Україні ЗМІ – не злочин.

“Рішення української влади є інформаційним вибухом та шокує міжнародні інституції, які опікуються захистом прав журналістів та свободою слова. Національна спілка журналістів України інформуватиме про надзвичайну ситуацію Міжнародну федерацію журналістів, Європейську федерацію журналістів, наших партнерів – Офіс ОБСЄ з питань свободи медіа”, – додав голова НСЖУ.

Томіленко також заявив, що НСЖУ послідовна у захисті прав українських журналістів.

“Ми захищали і захищаємо колег, яких кидали у в’язниці в Росії (Роман Сущенко), в окупованому Донбасі (Станіслав Асєєв, Валерій Макеєв, Марія Варфоломєєва та інші) та анексованому Криму (Микола Семена, кримсько татарські громадянські журналісти) Ми засуджуємо фізичні атаки на журналістів в Україні, боремося із системною безкарністю та проти поділу журналістів на «правильних» і «неправильних». У дискусіях журналіст чи чиновник – ми завжди на стороні журналістів та свободи слова. Звичайно, закликаючи колег бути відповідальними. Тому цей пост – не про політичну підтримку українських політиків. А про право українських ЗМІ та журналістів мати права та обов‘язки – за Законом, а не отримати раптове блокування – за указом…”, – підсумував заслужений журналіст.

Читайте також:  Немає на карті: згорілий будинок у Харкові за документами взагалі не існує

Ситуація з каналами

Президент Володимир Зеленський запровадив персональні санкції проти нардепа від ОПЗЖ Тараса Козака. Санкції діятимуть 5 років. Також санкції накладені на низку підприємств медіахолдингу “Новини”, куди також входять телеканали “ZIK” і “NewsOne”, 112-канал. Під санкції потрапили: “Нові комунікації” — ZIK, “НОВИНИ 24 ГОДИНИ” — “ПАРТНЕР ТВ”, “ЛІДЕР ТВ” -, “ТЕЛЕРАДІОКОМПАНІЯ “112-ТВ”, “ТВ ВИБІР” — 112 канал, “НОВИЙ ФОРМАТ ТВ” — засновник Тарас Козак, “АРІАДНА ТВ” — власник Тарас Козак.

Під час відвідування Рівного у 2019 році, Гарант Конституції обіцяв не закривати телеканали та не утискати свободу слова в державі.

“Я дуже поважаю кожен канал, і канал News One. Я ніколи не закривав в своєму житті жодного каналу. Я особисто за свободу слова, і ви це прекрасно знаєте. Я ніколи в своєму житті не буду закривати жодні канали, не маю права, не маю повноважень”, – заявив тоді Зеленський.

Джерело.



Категорії: