facebook

На пенсію у 60 років зможуть вийти не всі: в ПФУ нагадали вимоги щодо страхового стажу

Юристи нагадують, що у 2023 році змінилися вимоги до страхового стажу для виходу на пенсію. Щоби піти на заслужений відпочинок у 60 років, тепер потрібно мати 30 років страхового стажу.


Якщо немає необхідного стажу, то вийти на пенсію за віком можна буде у 63 роки (за наявності стажу від 20 років) або у 65 років (за наявності стажу від 15 до 20 років).

Пільгову пенсію за другим списком можна оформити, маючи необхідну кількість страхового стажу та стажу роботи на шкідливих виробництвах, пише «Соціально-інформаційна платформа».

Право на пенсію за віком на пільгових умовах за списком 2 настає після досягнення 55 років за наявності страхового стажу у чоловіків не менше 30 років, з них 12 років 6 міс. на роботах за списком № 2.

Жінки повинні мати 25 років страхового стажу, з них не менше ніж 10 років на роботах за списком № 2.

Читайте також:  «Україну врятує жінка»: астролог дав новий прогноз про закінчення війни

За призначенням пенсії слід звернутися до будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду України або через вебпортал електронних послуг ПФУ.

Для підтвердження періоду роботи з важкими умовами праці, крім трудової книжки, надається уточнювальна довідка, що підтверджує пільговий характер роботи.

Також обов’язковою умовою є проведення на заводі, де працювала людина, один раз на п’ять років атестації робочих місць. Якщо атестація не проводилася, право на пільгове пенсійне забезпечення втрачається.

 

 

Запис На пенсію у 60 років зможуть вийти не всі: в ПФУ нагадали вимоги щодо страхового стажу спершу з’явиться на PRO-NEWS.

Джерело.



Категорії: