facebook

Такого ще не було: пенсії українців підвищать на рекордну суму

Такого ще не було: пенсії українців підвищать на рекордну суму


З 1 березня 2023 року пенсії в Україні проіндексують. Відповідно до чинного законодавства пенсіонери мають отримати надбавку у розмірі 24%. Проте точних цифр уряд ще не озвучив. Якщо підрахунки експертів правильні, це буде істотне підвищення з моменту запуску індексації. Це дозволить українським пенсіонерам суттєво підняти рівень доходів.

Кому підвищать пенсії з березня
Збільшиться ваша пенсія чи ні повністю залежить від розрахункового розміру виплати. Йдеться про розрахунок за формулою Пенсійного фонду – середня зарплата за три роки помножена на співвідношення власної зарплати та середньої, на стаж на рік та на 1%.

Таким чином розрахунковий розмір пенсії збільшать у таких випадках:

  • якщо розрахункова пенсія нижча за прожитковий мінімум;
  • якщо є стаж понад норму;
  • у разі доплати, наприклад, для пенсіонерів віком від 70 років;
  • якщо пенсію призначили за спеціальними правилами та з надбавками.

Тобто в рамках індексації підвищують не загальний розмір пенсії, а лише ту частину, що була розрахована за формулою. І якщо розмір надбавок буде більшим, ніж можлива вигода від індексації, то переглядати виплати не будуть.

Читайте також:  Охоплений вогнем! На Миколаївщині загорівся потяг з пасажирами.

Як вважатимуть розмір підвищення
Розмір індексації становить половину від рівня торішньої інфляції та половини темпів зростання зарплати за три роки. У результаті через стрімке зростання цін станом на 2022 рік українським пенсіонерам мають додати 24%. Це буде рекордний показник із моменту впровадження індексації.

Хто отримає найвищу надбавку
Наприклад, якщо пенсіонер отримує 4 166 гривень, то надбавка для нього може становити близько тисячі гривень. Але якщо розрахунковий розмір пенсії набагато менший за мінімальну пенсію, то індексація таких категорій громадян може не торкнутися. А якщо коротко, то чим вища пенсія, тим більшою буде сума підвищення.

Запис Такого ще не було: пенсії українців підвищать на рекордну суму спершу з’явиться на PRO-NEWS.

Джерело.



Категорії: