facebook

Українцям відмовляють обмінювати деякі доларові купюри: що з ними не так та як виглядають

Громадяни України все частіше почали зустрічатися з проблемами при спробі обміну доларових купюр зразка випуску до 1996 року. Річ у тім, що банкноти або приймаються з комісією за надану послугу, або взагалі не приймаються.


Згідно з ухвалою НБУ №502 вітчизняні банки зобов’язані приймати у клієнтів долари США, випущені 1996 року, натомість видавати купюри 2009 року. Таким чином за надану послугу банківські установи мають повне право вимагати певну комісію, але разом із цим вони не мають жодного права відмовити в обміні купюр.

Слід зазначити, що не всі банки чесно та відповідально ставляться до обміну сотенних доларових купюр старого зразка, тож можуть відправити банкноти на експертизу. Часто-густо касир або інший працівник відділення банку просто відмовляється обмінювати гроші.

Чому з обміном старих доларів – проблема
Справа в тому, що старі купюри слабше захищені від підробок. Після 1996 року в Сполучених Штатах Америки почали використовували нові технології при випуску валюти в обіг. Тож у банкнот з’явилися нові захисні елементи та дизайн. Проблема полягає саме в тому, що касири не мають змоги відрізнити фальшиві банкноти від справжніх, які випустили в 1996 році, тому не хочуть брати на себе відповідальність брати гроші, які потім не матимуть змоги реалізувати.

Комісія за обмін

Слід зауважити, що деякі долари банки можуть відправити на обмін банку-кореспонденту за кордоном. На це може знадобитись проміжок часу від кількох місяців до пів року. Вартість послуги складе від 10 до 50% від номіналу. Цей відсоток залежить від ступеня ушкодження банкноти.

Читайте також:  Українцям урізають субсидії: скільки заплатимо

До прикладу, всім відомий Ощадбанк нарахує комісію у розмірі 20% в залежності від номіналу купюри (мінімум 300 гривень). Разом із цим Bankchart зазначає, що у випадку сильного пошкодження купюри вам можуть навіть не повернути гроші.

У різних банках України на обмін можуть надіслати такі доларові купюри:

  • розірвані та склеєні, сильно зношені;
  • якщо не збереглися ознаки платіжності (відсутня захисна стрічка, різні написи та сліди фарби / жиру тощо нанесені на ознаки платіжності банкноти);
  • обпалені або пропалені;
  • якщо змінено колір купюри.

Варто додати, що після затвердження Кабміном у 2021 році стратегічних напрямів протидії відмиванню коштів на період до 2023-го в банках почали дуже ретельно ставитись до перевірки історії купюри. Це робиться для того, щоб упевнитися в тому, що купюра не була задіяна в певних підозрілих та незаконних угодах, як торгівля зброєю чи наркотичними речовинами.

Найбільш підозрілими є банкноти, що містять на собі проколи, дивні плями чи надриви. Банківська установа неодмінно має відправити такий грошовий знак до банку-кореспондента, який є її іноземним партнером та допомагає у реалізації валюти. Саме на цій стадії й можуть виникнути питання, щодо походження підозрілої банкноти.

Запис Українцям відмовляють обмінювати деякі доларові купюри: що з ними не так та як виглядають спершу з’явиться на PRO-NEWS.

Джерело.



Категорії: