facebook

Генпрокурори країн-партнерів обговорили із Зеленськм суд над рф

3 березня президент Володимир Зеленський провів переговори із генеральними прокурорами держав-партнерів України.

Про це Зеленський написав у Телеграмі.


«Важлива зустріч з генеральними прокурорами з держав-партнерів України та міжнародних інституцій. Зараз наша країна, на жаль, є великим полем битви. І ми маємо перемагати на різних напрямках. Найголовніший – це реальне поле бою, де б’ються наші воїни. Інші напрямки – це дипломатичний та юридичний», – зазначив Зеленський.

За його словами українське суспільство прагне справедливості.

«Справжня справедливість настане тоді, це коли всі винні у злочинах агресії будуть притягнуті до відповідальності за законом», – наголосив Зеленський.Президент наголосив, що притягнення до відповідальності винних у злочині агресії стане для українців та всіх народів на планеті надважливим сигналом того, що у світі є справедливість.

«І що немає шансів після цієї війни для жодного агресора повторити щось подібне або навіть подумати про це. Тому нам потрібна справедливість, потрібен трибунал, щоб побачити всіх винних людей за ґратами», – акцентував Президент.

На зустрічі були присутні: генеральний прокурор США Меррік Гарланд, посол США з особливих доручень у сфері глобального кримінального правосуддя Бет ван Шаак, єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс, прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан, міністр юстиції, голова Офісу прокурора ЄС Лаура Кевеші, генеральний прокурор Іспанії Альварес Гарсія Ортіс, генеральний прокурор Великої Британії Вікторія Прентіс, генеральний прокурор Естонії Андрес Пармас, генеральний прокурор Латвії Юріс Стуканс, генеральний прокурор Литви Ніда Грунскіне, спеціальний представник з питань сексуального насильства в умовах конфлікту Праміла Паттен.

Читайте також:  У той час, коли на Україну суне економічна криза, наша влада обирає позицію страуса, – політолог

Раніше генпрокурор Латвії визнав, що Захід не хоче судити росію за злочини. Спецтрибунал для суду над рф можна створити хоч завтра, доказів її злочинів зібрано достатньо. Але на це немає політичної волі.

19 січня Європейський парламент підтримав резолюцію із закликом створити спеціальний міжнародний трибунал для переслідування злочину агресії росії проти України.

23 січня Рада міністрів ЄС підтримала українську ініціативу щодо створення міжнародного трибуналу з покарання винних за злочини, вчинені росіянами в Україні.

У березні в Україні запланована масштабна міжнародна конференція United for Justice, так званий «юридичний Рамштайн». На зустрічі буде обговорюватися притягнення до відповідальності винних у воєнних та інших міжнародних злочинах росії як у національних судах, так і на міжнародному рівні.

Джерело.



Категорії: