facebook

Політолог розповів, коли протести можуть повністю змінити владу у Грузії

Масові протести у Тбілісі є не внутрішнім конфліктом грузинського суспільства і влади, а суто антипутінською й антиросійською акцією. Якщо найближчим часом кількість мітингувальників буде зростати, це дозволить поставити владу у певні рамки, але повністю вона зміниться після перемоги України у війні. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню UA.News розповів політичний експерт Олександр Кочетков.

На думку аналітика, нинішні протести в Тбілісі свідчать про те, що кремль не зможе у тому чи іншому вигляді відтворити радянську імперію. Він переконаний, що навіть дуже економічно залежні від неї країни, на кшталт Грузії, сьогодні вже не хочуть тотально рухатися у російському «фарватері».


Ухвалений грузинським парламентом закон експерт вважає таким, що виводить грузинську владу з-під критики суспільства і це повністю російський шлях. Однак грузинське суспільство відмовляється рухатися таким шляхом, а мітинги протесту чітко позиціонуються не як внутрішній конфлікт суспільства і влади, а як суто антипутінський і антиросійський шлях.

Читайте також:  Карантину більше не буде. У ВООЗ зробили важливу заяву

Олександр Кочетков звернув увагу на той факт, що мітингувальники фактично за день пройшли фазу, на яку українському Євромайдану знадобилося півтора місяці. Буквально у перший день люди застосували «коктейлі Молотова», а поліція відповідала гумовими кулями і водометами. І все це при тому, що зараз холодна пора року і за температури нижче +15 використовувати водомети проти людей не можна.

«Це суто російські методи – залякати й розігнати натовп. Вчора на мітинг у центрі Тбілісі вийшли близько 10 тисяч осіб. Якщо сьогодні та у найближчі дні кількість мітингувальників зростатиме, то протести матимуть певні наслідки, а грузинській владі доведеться посунутися і скасувати або скорегувати скандальний закон про іноагентів. До того ж, мітингувальники мають принциповий фактор, підтримку президента Саломе Зурабішвілі, яка хоч і не має достатніх повноважень, але все ж таки здатна вплинути на ситуацію. Нагадаю, що в Україні влада завжди була тотально налаштована проти Майдану, а в Грузії політичне поле до певного рівня альтернативне»

Олександр Кочетков

політичний експерт

На думку політолога, у разі посилення протестів, грузинський народ має шанс ввести владу у певні рамки, але повністю її скинути наразі не вдасться. Експерт переконаний, що на тотальну зміну влади у Грузії піде значно більше часу і це станеться вже після перемоги України над росією, адже на пострадянському просторі зараз багато що залежить від ситуації на фронтах у нашій країні.

«росія сьогодні не здатна зробити більше ніж робить. російські кошти максимально задіяні, але кремль уже не має колишнього політичного впливу через недолуге і провальне вторгнення. кремль не здатен починати нові війни на пострадянському просторі, адже уся військова потужність повністю задіяна в Україні. росія сьогодні може лише розповідати пропаганду по телебаченню. Більш серйозний вплив на ситуацію в Грузії та в інших пострадянських країнах, уже неможливий»

Олександр Кочетков,

політичний експерт

Протести у Грузії

У вівторок, 7 березня, парламент Грузії у першому читанні підтримав законопроект про «іноагентів», який є аналогом російського закону. Документом пропонується надавати статус «агентів іноземного впливу» ЗМІ та громадським організаціям, що отримують фінансування з-за кордону.

Ініціатором розгляду документу виступила проросійська більшість.

Внаслідок резонансного рішення, ввечері у центрі Тбілісі розпочалася багатотисячна акція протесту, проти якої влада застосувала поліцейський спецназ, водомети і сльозогінний газ.

Після опівночі мітингувальників відтіснили від території довкола грузинського парламенту. Затримано понад 60 людей.

Президент Грузії Саломе Зурабішвілі звернулася до учасників протесту і запевнила, що вона на їхньому боці. Глава держави пообіцяла ветувати скандальний закон, який просуває проросійська парламентська більшість.

У Брюсселі зазначили, що ухвалення Грузією закону про «іноагентів» суперечить цінностям і стандартам ЄС, членом якої країна хоче стати.

Посольство США у Грузії назвало це рішення парламенту «чорним днем для демократії».

А голова владної партії «Грузинська мрія» Іраклі Кобахідзе назвав війну в Україні наслідком Майдану. Він підкреслив, що радикали хочуть повторення аналогічного сценарію в Грузії.

Джерело.



Категорії: