facebook

Чи підуть діти до шкіл в Україні з 1 вересня і яким буде формат навчання: роз’яснення й дані по регіонах

З 1 вересня 2023 року в Україні розпочнеться новий навчальний рік. Діти підуть до шкіл, однак у якому форматі – очні уроки, онлайн чи змішані – має вирішити місцева влада.


Глава українського уряду Денис Шмигаль заявляв, що ОВА має промоніторити ситуацію в кожній громаді. Саме обласні військові адміністрації визначатимуть формат навчання школярів у навчальному році 2023-2024.

Прем’єр-міністр наголошував: там, де існує загроза життю чи здоров’ю дітей, очного навчання бути не повинно.

Якщо проти очної форми навчання виступають батьки дитини, вони можуть вибрати інші варіанти (наприклад, дистанційна, сімейна (домашня) форма навчання, екстернатура).

Якщо в школі є укриття, але місць там недостатньо, то роботу допустимо організувати позмінно (протягом дня, тижня, місяця або семестру).

Київ та область

Заступник голови КМДА Валентин Мондрієвський повідомляв, що в регіоні планують відновити офлайн-навчання. Для цього у 437 навчальних закладах (за даними Мондрієвського) ремонтували укриття.

“Спецкомісії проводять моніторинг укриттів і приміщень усіх навчальних закладів щодо можливості їхнього використання як найпростіші укриття. Відповідно, складають акти оцінки об’єктів”, – сказав чиновник.

Львівська область

Очільник ОВА Максим Козицький заявив, що на Львівщині лише сім шкіл із 1093 розпочнуть новий навчальний рік на дистанційному навчанні.

“Шкільну освіту в нашій області отримуватимуть понад 294 тисяч дітей у 1093 закладах. Лише сім навчальних закладів не обладнано укриттями, тому в них діти навчатимуться дистанційно. Школи, в яких учні навчатимуться очно або за змішаною формою, для укриття використовують 1199 об’єктів”, – проінформував представник місцевої влади.

Миколаївська область

До очного навчання в цьому регіоні станом на 17 серпня 2023 року підготовлено 75 навчальних закладів. Із 1 вересня в області переважно навчатимуться дистанційно.

Голова Миколаївської ОВА Віталій Кім уточнив, що з понад тисячі шкіл лише 75 мають справді бомбосховища, а не прості, менш безпечні укриття.

“З огляду на ситуацію з безпекою, зараз йде обговорення, рахуємо потенційно небезпечні зони, в яких буде складно зреагувати на повітряну тривогу”, – додав Кім.

Читайте також:  Шкарлет обіцяв безпечно повернути 1-4 класи до школи після канікул: що вийшло насправді

Херсонська область

На деокупованій території Херсонщини працюватиме 190 шкіл у дистанційному форматі.

Як повідомив керівник пресофісу ОДА Олександр Толоконніков, діти зможуть відвідувати уроки офлайн лише після того, як наші воїни звільнять лівобережжя від російських окупантів. Він додав, що в області заплановано будівництво 37 нових укриттів, а також облаштування тих, що вже є.

Запорізька область

Із міркувань безпеки навчання в Запорізькій області проходитиме онлайн або у змішаному форматі, заявив голова ОВА Юрій Малашко.

Остаточне рішення місцева влада ухвалить після 25 серпня. До цього тривали перевірки шкіл на відповідність вимогам ДСНС і МОН.

Сумська область

Сумщина є лідером серед прикордонних регіонів за кількістю укриттів в освітніх установах (84%). Проте, як повідомила директорка обласного Департаменту освіти та науки Вікторія Гробова, діти, як і минулого року, навчатимуться і в очній, і в змішаній, і дистанційній формах.

Навчання лише онлайн буде введене у школах, розташованих у 20-кілометровій прикордонній зоні. Формат й алгоритм роботи у змішаній формі рекомендується вирішувати на обговоренні педагогічних рад і погоджувати з батьками.

Харківська область

У цій області навчання у змішаному форматі потенційно можуть розпочати понад 1,5% шкіл. Це вісім закладів Зачепилівської територіальної громади, один – Кегичівської та два – Сахновщинської, що охоплює понад 3 тисячі учнів. Про це повідомив директор облдепартаменту освіти та науки Олексій Литвинов.

За його словами, повернення до офлайн-навчання поки що не розглядають у жодному навчальному закладі Харківщини. Такий підхід пов’язаний із ситуацією на фронті.

The post Чи підуть діти до шкіл в Україні з 1 вересня і яким буде формат навчання: роз’яснення й дані по регіонах first appeared on UA-IN.

Запис Чи підуть діти до шкіл в Україні з 1 вересня і яким буде формат навчання: роз’яснення й дані по регіонах спершу з’явиться на UA-IN.

Джерело.



Категорії: