facebook

Мобілізація в Україні: перегляд усіх рішень ВЛК, цифровізація та як визначатимуть “обмежено придатних”

Обмежено придатних не відправлятимуть на передову.


Понад 200 військово-лікарських комісій пройшли перевірки різними правоохоронними відомствами. Порушено сотні кримінальних справ. У тих комісіях, де виявлені зловживання, буде переглянуто рішення ВЛК про непридатність або обмежену придатність до військової служби. Новопризначений міністр оборони Рустем Умєров заявив про плани цифровізувати всі процеси діяльності військово-лікарських комісій, запровадити електронний військовий квиток, запустити єдиний реєстр призовників.

Про це йдеться у сюжеті кореспондентки ТСН Ірини Маркевич

.

Викриття членів ВЛК у Києві: що кажуть медики
Нещодавно у Києві на базі районного центру комплектування відбувся обшук. Там у технічному приміщенні виявили акуратно схований файл з банкнотами – 2 тисячі доларів представниця ВЛК отримала в обмін на рішення комісії, яке дозволяє уникнути мобілізації.

Лікарі і медсестри, що входять до складу ВКЛ – працівники одного зі столичних діагностичних центрів. Тут спочатку не відповідають на наш запит.

Згодом заступниця директора діагностичного центру повідомила, що весь склад військо-лікарської комісії відсторонений від роботи. Працює дублюючий склад ВЛК, щоб не зупиняти мобілізацію у районі. Своє внутрішнє службове розслідування в закладі не проводили.

“Не можемо зв’язатися з людьми, які попали під слідство телефони у них вилучені. Лікар під слідством у нас, невропатолог, і там в основному фігурують медсестри”, – сказала заступниця директора медичної частини діагностичної роботи Любов Ярема.

В Україні планують перевірити рішення ВЛК, членів яких викрили на корупції
Загалом по країні перевірено понад 200 військо-лікарських комісій. Викриті масштабні корупційні схеми з залученням десятків лікарів. Чим складніший діагноз, тим більша сума – поліція зокрема на Вінниччині зафіксувала хабарі у 10 тисяч доларів за зняття з військового обліку, що дає можливість перетинати кордон. Усі рішення таких ВЛК про непридатність, та обмежену придатність, які були винесені починаючи з 24 лютого 2022 року будуть переглядатися.

“Велика кількість кримінальних справ вже заведена. Акцент на переогляд на ті комісії військового-лікарські, так і центри комплектування, в яких було виявлено такі питання і визначимо заклади охорони здоров’я, де було найбільший відсоток не придатних”, – сказав міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Щоправда, як організувати перевірку десятків тисяч рішень ВЛК – міністр поки сказати не може. Не зрозуміло, і як будуть повертати ухилянтів, що виїхали за кордон за липовими довідками. Згідно з даними Польської прикордонної служби 80 тисяч українських чоловіків призовного віку перетнули кордон після 24 лютого і не поверталися. Скільки з них насправді відповідають умовам звільнення від мобілізації не відомо.

Цифовізація роботи ВЛК: що відомо
У МОЗі вважають, що одним з кроків боротьби з корупцією може бути цифровізація роботи ВЛК. У цій військово – лікарській комісії з травня підписана угода з НСЗУ. Згідно з умовами усі дані про проходження ВЛК лікарі зобов’язані заносити в електронну систему. Голова військо-лікарської комісії пояснює, яким чином електронна фіксація допомагає уникнути зловживань.

Читайте також:  Загиблому військовому Чипчуру Олегу Ігоровичу просять присвоїти звання Герой України (ПЕТИЦІЯ)

“Діагноз, коли він ставиться виходячи з аналізів, лабораторія вносить ці дані в електронну систему. Якщо результати в нормі, то у людини ніяк не може бути якого діагнозу”, – сказав голова ВЛК Тарас Кавецькій.

У системі лікарі ставляю електронний підпис – цей цифровий слід допомагає простежити за кожним кроком медперсоналу, щодо кожної особи, від початку проходження ВЛК. А от щодо спірних діагнозів, якщо є сумніви і думка складу лікарської комісії розділилася – у лікарів є можливість запросити експертне заключення колег.

І в електронній системі видно хто приймав остаточне рішення і зрештою несе за нього відповідальність. Це запобіжник аби здорових не зробити хворими, а хворих здоровими. Таких випадків теж чимало. Останній стався на Одещині, коли мобілізували чоловіка з епілепсією і він помер у частині.

Зміни у переліку хвороб, з якими можуть мобілізувати
Тим часом Міністерство оборони розширило перелік хвороб, які визначають придатність до військової служби. Цей перелік діагнозів викликав жваве обговорення, в\ усіх колах.

У Медичних силах наголошують, то ці люди придатні тільки під час воєнного стану. Мобілізований з вилікуваним туберкульозом, чи безсимптомним ВІЛ не буде направлятися в окопи. У Збройних сил велика потреба у військовослужбовцях і в тилу – наприклад вони можуть бути механіками чи діловодами.

“Сучасна терапія дозволяє досягнути таких результатів що людина, яка має носійство ВІЛ і не має клінічних проявів і приймає лікарські засоби, навіть заразитися майже не можливо, бо вірус входить в ремісії. Те саме з вилікуваним туберкульозом”, – сказав представник Командування медичних сил ЗСУ Дмитро Мірошніченко.

Представник Командування медичних сил, переконує – зміни про проходження ВЛК конкретизували чимало діагнозів і станів, щоб різні фахівці одне і те саме захворювання не трактували на свій розсуд. Це рішення в поєднанні з електронною медичною системою має стати запобіжником для зловживань. Однак цифровізація величезного масиву даних може тривати роками.

The post Мобілізація в Україні: перегляд усіх рішень ВЛК, цифровізація та як визначатимуть “обмежено придатних” first appeared on UA-IN.

Запис Мобілізація в Україні: перегляд усіх рішень ВЛК, цифровізація та як визначатимуть “обмежено придатних” спершу з’явиться на UA-IN.

Джерело.



Категорії: