facebook

Тарифи на електрику зростуть: цифри шокують

Тарифи на електрику зростуть вже цього року.


Про це розповів член парламентського Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Сергій Нагорняк в інтерв’ю “Телеграфу” пише ТСН.

“Нам потрібна політична воля для непростого та непопулярного кроку – відпустити та лібералізувати тарифи на електроенергію для населення. Сьогодні у нас дві державні компанії “Енергоатом” і “Укргідроенерго” по року дотують населення десь на 120 мільярдів гривень. Трохи менш як 100 мільярдів – це “Енергоатом”, десь близько 25 мільярдів – це “Укргідроенерго”.

Фактично кожного без виключення українця дотують ці дві державні компанії. Ринкова ціна на електроенергію сягає від 5 до 6 гривень за кіловат-годину, і це без врахування тарифу на диспетчеризацію та доставку. Тариф для населення за спожиту електроенергію – 2 гривні 64 копійки, а до середини минулого року був вдвічі меншим. Тобто субсидіювання цими двома компаніями було ще більшим”, – пояснив він.

Відповідаючи на запитання, коли ж очікувати підвищення ціни на електрику і до якого рівня, Нагорняк заявив, що, на його думку, до цього рішення нас вже підштовхують наші партнери.

“Ми добре пам’ятаємо публічний лист Білого Дому до української влади з переліком реформ, які Україні бажано виконати для того, аби й надалі отримувати і фінансову, і військову допомогу від Сполучених Штатів. Цей лист прийшов у вересні 2023-го, і серед переліку реформ були також зміни сектору енергетики — лібералізація тарифів на природний газ та електроенергію. І для населення, і для комунальних підприємств.

Читайте також:  У Кабміні назвали нову дату піку коронавірусу в Україні

По цій реформі відведений дедлайн 12 місяців, тобто вона має бути завершена до вересня 2024 року. Звісно, ми не знаємо, як це буде на практиці, але короткострокові реформи з того списку були виконані без запізнень. Зокрема, збільшення кількості детективів НАБУ, розширення їхніх повноважень тощо”, – зазначив він.

Сергій Нагорняк також розповів, яким буде новий тариф на електрику.

“Можна говорити, що ціна зросте приблизно вдвічі від сьогоднішніх цифр. Тобто буде трохи менше ніж 6 гривень. Втім, важливо залишити субсидіювання для тих категорій осіб, які не мають можливості сплачувати. Держава разом з нашими партнерами мають у такому випадку підставити плече людям! Але ми маємо розуміти, що держава не може дотувати усіх без виключення”, – пояснив член парламентського Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг.

The post Тарифи на електрику зростуть: цифри шокують first appeared on UA-IN.

Запис Тарифи на електрику зростуть: цифри шокують спершу з’явиться на UA-IN.

Джерело.



Категорії: