facebook

1 березня. Яке cьогодні cвято, та що тpеба обoв’язково зpобити в пеpший день весни, щоб жити довго і щаcливо без матеpіальних пpоблем

1 березня за новим церковним календарем православні згадують преподобну мученицю Євдокію Іліопольську. У народному календарі – Явдоха Веснівка.


Про заборони та прикмети дня, що відзначають у православній церкві 1 березня за старим стилем.

1 березня 2024 року – яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем.

1 березня за новим стилем (14 березня за старим стилем) – день пам’яті святої Євдокії Іліопольської.

Євдокія жила в місті Іліополі Фінікійському (зараз територія Лівану). Вона була дуже вродливою і вирішила заробляти на своїй красі: почала приймати заможних чоловіків із різних країн, і незабаром розбагатіла. Жила вона безтурботно, але одного разу вночі почула, як її сусід здійснює молебний спів і читає Писання про праведників і грішників. Відтоді Євдокія замислилася про своє життя й усвідомила, як неправильно вона його веде.

Дівчина кілька днів постила, молилася і каялася, а потім прийняла хрещення. Усе майно вона роздала бідним, а сама пішла в монастир. За своє покаяння Євдокія отримала дар зцілення і воскресіння людей – відомо про три такі випадки.

Згодом свята стала ігуменею монастиря. Силою своєї молитви вона могла навернути язичників у християнство, і слава про неї дійшла до імператора Вікентія. Той велів розправитися з Євдокією – преподобномученицю стратили в перший день весни.

Свято 1 березня за старим стилем – день пам’яті святих Памфіла, пресвітера, і 11 мучеників.

Про що говорять прикмети на 1 березня

У народному календарі 1 березня – свято Явдоха Веснівка. За його прикметами судили про подальшу погоду:

який день сьогодні – таким і літо;
якщо цього дня заметіль – весна буде затяжною, а рік неврожайним;
з даху капає – до теплого літа;
сніг іде – восени буде багато грибів;
якщо цього дня багато калюж – влітку буде багато меду.

Читайте також:  30 ножових у спину, і ще 20 – у груди: подробиці страшної розправи над 8-річним хлопчиком

За народною традицією цього дня особливо ніхто не працює – зустрічають весну.

Що не можна робити 1 березня

Серед головних заборон, що сьогодні не можна робити – це лаятися. Вважається, що тоді можна не помиритися до самого Великодня. Не слід лихословити, пліткувати, відмовляти в допомозі й тому, хто просить милостині, – тягар гріхів померлих родичів впаде на скупого.

За народними прикметами цього дня не радять позичати гроші, займатися рукоділлям – воно не заладиться, а після заходу сонця 1 березня не можна стригти нігті.

Що можна робити 1 березня

У святої Євдокії просять терпіння і зміцнення віри, зцілення від хвороб, моляться їй про позбавлення від безпліддя, допомоги в справах і перед важкими випробуваннями.

За народною традицією цього дня готуються до посівної – переглядають насіння, інвентар, техніку.

Згідно з прикметою, якщо сьогодні погодувати безпритульну кішку або собаку та/або забрати їх до себе додому, то будеш жити довго і щасливо без матеріальних проблем.

Вагітним добре 1 березня зустріти схід сонця Ярила, щоб виносити і народити здорового малюка.

1 березня – іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Олександр, Олександра, Анна, Антон, Антоніна, Василь, Веніамін, Дарина, Євдокія, Іван, Михайло, Надія, Нестор, Ольга, Петро.

The post 1 березня. Яке cьогодні cвято, та що тpеба обoв’язково зpобити в пеpший день весни, щоб жити довго і щаcливо без матеpіальних пpоблем first appeared on UA-IN.

Запис 1 березня. Яке cьогодні cвято, та що тpеба обoв’язково зpобити в пеpший день весни, щоб жити довго і щаcливо без матеpіальних пpоблем спершу з’явиться на UA-IN.

Джерело.



Категорії: