facebook

В уряді назвали сфери, які з 16 січня повинні перейти на українську мову

Перехід стосуватиметься сфери торгівлі, а також освітніх, соціальних послуг та медичного обслуговування.

В Україні з 16 грудня 2021 року на українську мову повинні перейти сфери торгівлі, а також надання освітніх, медичних та соціальних послуг. Про це заявив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, передає Урядовий портал.


“Відповідно до закону, всі надавачі послуг, незалежно від форми власності, зобов’язані обслуговувати споживачів і надавати інформацію про товари і послуги українською мовою”, – зазначив Кремінь.

Таким чином, у супермаркеті, кав’ярні, ресторані, банку, аптеці, АЗС, спортзалі, бібліотеці чи інтернет-магазині працівники повинні обслуговувати людей українською мовою. Однак, на прохання клієнта його персональне обслуговування може здійснюватися іншою мовою, прийнятною для обох сторін.

Читайте також:  “Не клубніка, а полуниця, не вилка, а виделка”: маленька дівчинка зі Львова дає мовні поради в Instagram(ВІДЕО)

Водночас ця вимога стосується не лише сфери торгівлі, але й освітніх, соціальних послуг, медичного обслуговування тощо.

Крім того, українською мовою інформація повинна подаватися на цінниках, інструкціях, технічних характеристиках, маркуванні, квитках, меню і так далі. При цьому інформація може дублюватися іншими мовами.

“У разі порушення права на отримання інформації та послуг українською мовою, споживачеві доцільно, насамперед, звернутися до працівника відповідної установи з проханням обслуговувати його українською, до менеджера або вищої керівної посадової особи, з проханням виправити ситуацію, зафіксувати порушення у книзі скарг”, – зазначив Тарас Кремінь.

Джерело.



Категорії: