facebook

У МОН затвердили новий стандарт дошкільного виховання

Оновлений стандарт базується на повазі до особистості дитини, її потреб та можливостей.

Колегія Міністерства освіти 21 грудня схвалила нову редакцію Базового компонента дошкільної освіти, що повинно продовжити реформу дошкільної освіти та забезпечити наступність між дошкіллям і школою. Про це повідомляє пресслужба МОН.


“Після врахування пропозицій можна чітко сказати: новий Стандарт орієнтований на запит українського суспільства щодо якісного дошкілля. Мета оновлення документа – не лише приведення українського дошкілля до міжнародних стандартів якості, але й забезпечення наступності між дошкільною та початковою освітою”, — зазначив міністр освіти та науки Сергій Шкарлет.

Оновлений стандарт дошкільної освіти визначає вимоги до обов’язкових компетентностей та результатів освіти
дитини дошкільного віку (6-7 років). Крім цього, документ описує умови, за яких вони можуть бути досягнуті
відповідно до міжнародних стандартів якості освіти.

Крім цього, схвалений Стандарт базується на повазі до особистості дитини, її потреб та можливостей, індивідуального досвіду.

Базовий компонент дошкільної освіти заснований на компетентнісному підході до освіти. Водночас вимоги до обов’язкових результатів навчання та компетентностей дошкільнят визначено за сімома освітніми напрямами:

Читайте також:  Підвищення оплати праці педагогів очікується через рік

“Особистість дитини”;
“Дитина в сенсорно-пізнавальному просторі”;
“Дитина в природному довкіллі”;
“Гра дитини”;
“Дитина в соціумі”;
“Мовлення дитини”;
“Дитина у світі мистецтва”.
Крім цього, документ спрямований на зміцнення й збереження фізичного та психічного здоров’я дитини та її емоційний розвиток, визнання розвивального потенціалу безпечного та інклюзивного освітнього середовища тощо.

За даними МОН, оновлений стандарт повинен підвищити доступність дошкільної освіти в Україні та забезпечити рівний доступ до неї всіх дітей раннього та дошкільного віку, зокрема й дітей з особливими освітніми потребами, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Після доопрацювання Базовий компонент дошкільної освіти буде затверджено наказом МОН та оприлюднено на сайті.

Джерело.



Категорії: