facebook

“Пенсія змінить свій розмір, в Україні радикально перерахують пенсії”: кому додадуть тисячі гривень?

В Україні в січні пенсії перерахували чотирьом категоріям пенсіонерів. Найбільше отримали ті, хто і раніше мав максимальну пенсію. Їхня виплата зросла з 20 тис. 930 грн до 23 тис. 610 грн. Мінімальна пенсія збільшилась всього з 2093 до 2361 грн.


Як інформує “OBOZ.UA”, перерахунок пенсій в Україні в 2024-му відбудеться в кілька етапів. Він пов’язаний з підвищенням прожиткового мінімума, мінімальної зарплати. Крім того, має відбутись традиційна щорічна індексація пенсій.

Як підвищили пенсії в січні

Мінімальна пенсія зросла з 2093 до 2361 грн. Разом з тим збільшилась і максимальна пенсія: з 20 тис. 930 грн до 23 тис. 610 грн. Також збільшиться і доплата за стаж, розмір якого перевищує стандартний. За кожен додатковий рік – 1% прожиткового мінімума. Тобто виплата зросла з 20,9 до 23,6 грн.

Разом з підвищенням мінімальної зарплати також зріс і гарантований розмір пенсії для тих, хто виконав певні умови. Це 30 років стажу для жінок, 35 років стажу для чоловіків та вік не менше 65 років. До 1 січня вони мали отримувати не менше 2680 грн, а з 1 січня – 2840 грн.

Читайте також:  Поганий знак? Після інавгурації Зеленського президентське посвідчення впало на підлогу

Як підвищать зарплати в березні

В березні відбудеться традиційна індексація пенсій. Їхній розмір залежить від двох факторів: динаміки середньої зарплати та інфляції. За підрахунками OBOZ.UA, підвищення пенсій може скласти близько 15%. Чим більша у пенсіонера була зарплата і чим більший в нього стаж, тим більшу виплату він отримуватиме.

Підвищення зарплат у квітні

У квітні мінімальну зарплату підвищать з 7100 до 8000 грн. В результаті знову піднімуть гарантію для 65-річних, що мають достатній стаж. Замість 2840 грн пенсія зросте до 3200 грн.

Зазначимо, підвищення пенсій в 2024-му не компенсує кумулятивну інфляцію з початку повномасштабної війни. Але враховуючи, що бюджет практично повністю залежить від зовнішньої допомоги, без фінансування від ЄС, США та окремих країн реалізувати індексацію не вдасться.

The post “Пенсія змінить свій розмір, в Україні радикально перерахують пенсії”: кому додадуть тисячі гривень? first appeared on UA-IN.

Запис “Пенсія змінить свій розмір, в Україні радикально перерахують пенсії”: кому додадуть тисячі гривень? спершу з’явиться на UA-IN.

Джерело.



Категорії: